Classic Sci-fi End Quotes Quiz – By Philip Smolen

We look to the last spoken line of a movie to do two things – bring closure and leave us with a good feeling. And if does that, then that line stays with us. So how do the closing lines for classic sci-fi stack up? Well, some can bring tears to our eyes and some can make us howl with laughter. This month I’ve gone back to the old classics again and taken 20 ending bits of dialogue from some of the best (and not so best) sci-fi films of the 1950s and 1960s. See how many you can recognize. Some films are fairly easy to recognize from their end quotes, while others are not. But, fear not. I’ve tried to put a clue in each quote to help you along. So read the quote, look at the film choices and jot down your answers. Then check the answer key at the end and tally up your score. Your score will determine what 1950s alien speaks to you. I hope you enjoy taking the quiz. It was a lot of fun to put this together.

*   *   *

End Quote # 1

Policeman Inspector: “You know what worries me? How am I going to make a final report about all of this?”
Determined Scientist: “What worries me is how final can it be?”

a) This Island Earth (1955)
b) The Phantom from Space (1953)
c) Enemy from Space (1957)

End Quote # 2

Visitor: “Your choice is simple. Join us and live in peace, or pursue your present course and face obliteration. We shall be waiting for your answer. The decision rests with you.”

a) The 27th Day
b) The Day the Earth Stood Still
c) It Came from outer Space (1953)

End Quote # 3

Scientist #1: “What was that?”
Scientist #2: “I don’t know, but it shouldn’t have happened.”
Inspector: “But the thing’s gone. You should be very proud Adam. Your theory worked.”
Scientist #1: “It has Adam.”

a) X- the Unknown (1957)
b) The Blob (1958)
c) The Creeping Unknown (1956)

End Quote # 4

Female Scientist: “Home!”
Male Scientist: Thank God it’s still here.”

a) This Island Earth (1955)
b) The Flying Saucer (1950)
c) The Mysterians (1959)

End Quote # 5

Military Man: “Here, take it easy now, you’re still shaking.”
Rescued Mom: “Yes, I am, but I feel all right now.”
Military Man: “What about you Sandy?”
Sandy: “I think I’m all right.”
Rescued Mom: “You’re just fine honey.”
Military Man: “You know something Sandy? You can go swimming again.”
Sandy: “Can I?”
Military Man: “Yes m’am, you can.”

a) The Beast from 20,000 Fathoms (1953)
b) Reptilicus (1962)
c) The Monster that Challenged the World (1957)

End Quote # 6

Government Bureaucrat: “There’s no longer a question of murder, but of an alien and elemental life force. A planet so cruel, so hostile that man may find it necessary to bypass it in his endeavor to explore and understand the universe. Another name for Mars is death.”

a) The Angry Red Planet (1959)
b) It! The Terror from Beyond Space (1958)
c) Planet of the Vampires (1965)

End Quote # 7

Esteemed Scientist: “Gentlemen, we must not waste any time. If we could all meet tomorrow at my laboratory for a recapitulation. Hank, Senorita Alverez, we have not yet finished.”
Scientist Hank: (looking amorously at his female companion) “Neither have we!”

a) The Giant Behemoth (1959)
b) 20 Million Miles to Earth (1957)
c) The Black Scorpion (1957)

End Quote # 8

Eminent Scientist: “Nobody knows Robert. When man entered the atomic age, he opened a door into a new world. What we eventually find in that new world, nobody can predict.”

a) Monster from Green Hell (1958)
b) Them (1954)
c) Destination Moon (1950)

End Quote # 9

Elderly Explorer: (looking through a telescope) “Poor Cavor. He did have such a terrible cold!”

a) The Cosmic Man (1958)
b) First Men in the Moon (1964)
c) Missile to the Moon (1958)

End Quote # 10

Young Scientist: “I’ve only just heard sir or I would have been here sooner. Is there anything I can do?”
Determined Scientist: “Yes, Marsh. We’re going to need some help.”
Young Scientist: “Help sir? What are you going to do?”
Determined Scientist: “Gonna start again.”

a) The Creeping Unknown (1956)
b) Rocketship XM (1950)
c) Riders to the Stars (1954)

End Quote # 11

Narrator: “After all that men could do had failed, the Martians were destroyed and humanity was saved by the littlest things which God in his wisdom had put upon this earth.”

a) War of the Worlds (1953)
b) The Day Mars Invaded Earth (1960)
c) The Invisible Invaders (1959)

End Quote # 12

Female Scientist: “Well there is that possibility, but a– there isn’t time for that to happen to me. B – I can be reached at the school, and c – how would you like to collaborate with me on a book, ‘How to Catch a Sea Beast?’” (she plants a passionate kiss on her leading man).
Leading Military Man: “Say doctor, you know you were right about this new breed of woman.”

a) The Black Scorpion (1957)
b) The Amazing Colossal Man (1957)
c) It Came from Beneath the Sea (1955)

End Quote # 13

Concerned Wife: “Russ, do you think there are any more? Will they come back again?”
Handsome Scientist: “Not on such a nice day!”
Concerned Wife: And not to such a nice world. I’m glad it’s still here.”
Handsome Scientist: “And still ours.”

a) Earth vs the Flying Saucers (1956)
b) Devil Girl from Mars (1954)
c) The Giant Claw (1957)

End Quote # 14

Weary former insurance man: “I had presumed upon nature. That existence begins and ends is man’s conception, not nature’s. And I felt my body dwindling, melting, becoming nothing. My fears melted away, and in their place came acceptance. All this vast majesty of creation, it had to mean something. And then I meant something too. Yes smaller than the smallest I meant something too. To God there is no zero. I still exist!”

a) Rocketship XM (1950)
b) Dr. Cyclops (1940)
c) The Incredible Shrinking Man (1957)

End Quote # 15

Hero Geologist: “Martin, you always called that dry lake mother nature’s big mistake. Looks like now, she knew what she was doing, huh?”

a) First Man into Space (1959)
b) The Monolith Monsters (1957)
c) It Came from Outer Space (1953)

End Quote # 16

Radio Reporter: “We interrupt this program for a special news bulletin. We have just received a report from America that mountains of dead fish are washing ashore along the coast from Maine to Florida. We now return you to our normal program.”

a) The Giant Behemoth (1959)
b) The Beast from 20,000 Fathoms (1953)
c) Reptilicus (1962)

End Quote # 17

Kind Alien: “People of earth, we accept your invitation. We come in gratitude and love. We bring you greetings from 30,000 intelligent worlds. And to tell you they’re waiting to greet you among the stars.”

a) The Day the Earth Stood Still (1951)
b) The 27th Day (1957)
c) The Cosmic Monster (1958)

End Quote # 18

Captain: “Your father’s name will shine again like a beacon in the galaxy. It’s true it will remind us that we are after all not God.”

a) War of the Satellites (1958)
b) Kronos (1957)
c) Forbidden Planet (1956)

End Quote # 19:

Excitable Boy: “Gee whiz!”

a) Invaders from Mars (1953)
b) The Invisible Boy (1957)
c) The Space Children (1958)

End Quote #20

Alien Impersonator: “Your people have won. That makes you happy doesn’t it? We never knew happiness or love or any emotion when we came here to your precious earth. I’d just begun to learn. (writhes in pain). Get out! Get out!” (dissolves in front of woman)
Long Lost Husband: “Marge?”
Long Searching Wife: “Bill? Oh, Bill!”

a) Invasion of the Body Snatchers (1956)
b) Enemy from Space (1957)
c) I Married a Monster from Outer Space (1958)

—————————————————-
Scroll down to find the answer key…
—————————————————-

Answer key
1) c
2) b
3) a
4) a
5) c
6) b
7) c
8) b
9) b
10) a
11) a
12) c
13) a
14) c)
15) b
16) a
17) b
18) c
19) a
20) c

Scorecard:

0-5 correct – Eros (Plan 9 from Outer Space)

Your feeble attempt to recognize these classic closing lines has angered us and only confirms that you and your earthly brethren are idiots. Your frail and stupid minds cannot comprehend the value and joy that these closing lines bring to superior creatures like us. You see! You see! Your stupid minds! Stupid, stupid!

6-10 correct – Nyah (Devil Girl from Mars)

While I’m not overly impressed with your score, you do seem to have a greater understanding of classic sci-fi and its impact on earthly culture. That makes you interesting earthling. Please follow me and enter my spaceship. Prepare yourself for the long journey back to Mars where you will help repopulate our dying planet. Oh, by the way, you may want to stop at a pharmacy and pick up a mega supply of Enzyte!

11-15 correct – Exeter (This Island Earth)

Well done human. You have correctly identified a majority of these classic sci-fi end quotes, a feat that few humans can accomplish. On our planet this is the equivalent of constructing an interociter. Clearly you possess high intelligence and extraordinary capabilities. We have need of you on our home planet of Metaluna. How good are you at repairing atomic shields?

16 – 20 correct – Klaatu (Day the Earth Stood Still)

Unbelievable! It is rare to find someone of your capabilities on such a primitive planet. Your knowledge of these classic closing lines indicates that you operate on a different intellectual and emotional level then most earthlings. Clearly you have evolved beyond all of the baser emotions and now dedicate yourself to more inspirational (and more profitable) endeavors. Oh, do you mind getting my robot for me? Klaatu barrada nikto!